
BIZIQ BOOSTER #16 : Efort și calitate
ARTICOL INSPIRAT DE SETH GODIN
Se pare că opusul lui „neglijent” ar trebui să fie „atent”. Că cel mai bun mod de a evita erorile evitabile este să încerci mai mult, să pui mai multă grijă în muncă.
Asta înseamnă că, dacă chirurgii ar fi mai atenți, ar exista mai puține erori. Și că multe dintre greșelile care strică lucrurile ar dispărea dacă oamenii ar încerca pur și simplu mai mult.
Acest lucru este adevărat. Pentru o vreme. Dar apoi, nu mai e vorba de efort, ci de sisteme.
Acum mulți ani, am creat un joc de tip trivia pentru Prodigy. Primul set de 1.000 de întrebări a fost 97% perfect. Ceea ce e bine, până îți dai seama că asta însemna că 30 de întrebări aveau o eroare. Iar fiecare eroare strica experiența utilizatorului.
La al doilea set, ne-am străduit din răsputeri. Foarte mult. Eram sub presiune și nu ne puteam permite nicio eroare. Efortul nostru a dat roade, cu o scădere de 50% a erorilor. Am ajuns la 1,5%. Din păcate, asta însemna totuși 15 probleme în joc.
Apoi, am devenit mai inteligent și am schimbat sistemul. În loc să-i fac pe autorii întrebărilor să muncească din greu pentru a evita greșelile, am împărțit echipa în două. Jumătate din echipă folosea enciclopedia (da, a fost acum mult timp) pentru a scrie întrebările și făceau o fotocopie a sursei, împreună cu întrebarea, pe care o puneau într-un caiet.
Cealaltă jumătate a echipei primea caietul și avea sarcina de a răspunde la întrebare pe baza sursei. Primeau un bonus de 20 de dolari pentru fiecare întrebare la care răspunsul lor era mai corect decât originalul.
Rezultatul noului sistem? Zero erori pentru următoarele 5.000 de întrebări.
Trebuie să punem atenție și grijă în sistemele noastre. Trebuie să construim liste de verificare, recenzii de la colegi și reziliență în modul în care ne exprimăm atenția. Pare ridicol ca un chirurg să fie nevoit să-și scrie numele (cu un marker) pe membrul pe care urmează să-l opereze, dar această simplă ajustare a sistemului înseamnă că erorile legate de operarea pe membrul greșit vor ajunge la zero.
La școală, îi cicălim pe copii să fie mai atenți și petrecem aproximativ zero timp învățându-i să construiască sisteme mai bune. Ignorăm listele de verificare și procesele pentru că am fost învățați că sunt sub nivelul nostru.
În loc să reacționăm la o eroare cu „Trebuie să fiu mai atent”, putem răspunde cu „Pot să construiesc un sistem mai bun.”
Dacă este suficient de important să fii atent, atunci este suficient de important să construiești un sistem în jurul acestui lucru.
[ Am o întrebare pentru tine, pornind de la ideea de final a acestui articol: afacerea ta este importantă pentru tine? ]
Boost your BIZIQ!
Cu prietenie,
Remus
PS: Pentru toți antreprenorii oferim consultanță gratuită (în valoare de 200€) pentru a discuta idei de creștere profitabilă a afacerii. Te invit să te programezi la o ședință de consultanță gratuită de 45 minute; click aici