
BIZIQ BOOSTER #29 : Nu tot ce spun influencerii că zboară, se mănâncă
În urmă cu ceva vreme l-am văzut și auzit pe unul dintre oamenii influenți în ale dezvoltării de business spunând o chestiune despre care am altă opinie... Adică pe care o consider a fi un mare BullShit.
Nu, nu îți spun cine este influencerul 😊
Pentru că nu asta are importanță, informația contează mai mult.
Antreprenorii, spunea consultantul, nu ar trebui să mai caute să facă profit. Ci să câștige market share. Banii îi vor face din vânzarea afacerii. Și vor fi mult mai mulți decât profitul pe care l-ar câștiga dacă s-ar concentra pe el.
E foarte adevărat ce spune omul nostru. Dar doar pentru 0,000. . . 0001% dintre afaceri.
Rar am auzit o gogomănie așa mare de la un specialist-expert-influencer de business.
Mă mir că a spus-o, pentru că altfel am auzit lucruri mișto de la el. Da, e un el, dar tot nu spun cine.
Hai să fim realiști.
Sunt antreprenori care se visează următorul inorog (versiunea mioritică pentru unicorn) și pornesc la drum cu acest scop. Dar numai un număr extrem de mic (sub 0,01%) reușesc să îl atingă.
Sunt, de asemenea, antreprenori care deschid afacerile cu intenția de a le vinde. Și numai sub 0,01% reușesc. 99,9% nici măcar nu se gândesc la exit. Nici măcar atunci când se apropie de vârsta pensionării.
Știi ce au în comun cei cărora le ies planurile?
EBITDA atractiv. Și un trend de creștere promițător.
EBITDA înseamnă Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortisation. Nu îl găsești în contabilitatea românească, dar îl poți calcula. În esență este o măsură a proftabilitătii înainte de dobânzi, taxe, deprecieri și amortizări. EBITDA încearcă să reprezinte profitul în numerar generat de operațiunile companiei.
Există specialiști financiari care contestă eficacitatea vânzării/cumpărării pe bază de EBITDA și ne oferă alte formule complicate. Dar până una-alta, acesta este indicatorul de referință agreat de cei mai mulți.
Nu contest faptul că au fost câteva (și vor mai fi) afaceri care s-au vândut deși mergeau în pierdere. Dar numărul lor este infim. Nu contează că sunt cumpărate de giganți pentru a fi închise deoarece pentru ei sunt ca o pietricică în bocanc. Important e că se vând . Dar din nou, numărul lor este infim.
[ Apropos, eu am reușit să vând astfel o afacere mică către un jucător mai mare. Dar nu pentru că eram profitabil, ci pentru că le-am bruiat modelul de busises. Au cumpărat-o, după care a închis-o. Nu am luat o avere pe ea, dar am câștigat mai mult decât în toată perioada de activitate. Însă, ca beneficiar al unei astfel de oportunități îți spun răspicat: am avut un noroc chior și astfel de noroace sunt foarte, foarte, foarte rare. ]
Acum spune-mi tu mie: unde vrei să încadreazi afacerea ta?
Te riști și sacrifici profitul pentru șanse de 0,00001% să vinzi afacerea pe bani mulți?
Sau preferi să ignori sfatul acelui consultant și să te concentrezi pe profit?
Poziția mea este clară: recomand creșterea profitabilă a afacerii, pe termen lung.
Eu îmi dezvolt afacerea de acum cu gândul de a o face vandabilă. Lucrez permanent la asta, tot ce gândesc are legătură cu crearea unor sisteme pe baza cărora să fie operată.
Chiar o voi vinde? Habar nu am. Dar nu voi renunța la profit pentru o iluzie.
În BOOSTERUL #25 am vorbit despre cele 4 niveluri de dezvoltare (Supraviețuire, Stabilizare, Scalare și Vânzare). Caracteristicile unei afaceri aflate la nivelul în care e vandabilă sunt:
Businessul este dependent de sisteme, nu de oameni și în special nu de antreprenor;
Antreprenorul nu mai este în operațional, are echipă de management care ia deciziile;
Are EBITDA bun și promițător;
Afacerea fie domină piața, fie este în top 5% în industria / nișa sa. Sau are o dinamică foarte bună și sunt șanse mari să intre în top în câțiva ani - e de cumpărat acum, pentru că atunci când va avea market share mare, va costa de 100 de ori mai mult...
Profitabilitatea nu exclude deținerea unui market share suficient de atractiv pentru un eventual cumpărător, după cum vezi la punctul 4.
EBITDA rămâne un criteriu foarte important în evaluarea unei afaceri când vine vorba de vânzare.
Așa că… dacă vrei să dai BOOST afacerii tale, nu umbla după cai verzi pe pereți, chiar dacă speri că au un corn în frunte. Focus pe Profit și pe Cash-Flow, iar market share-ul va veni.
Ține minte că:
CIFRA DE AFACERI ESTE VANITATE. 🌟
PROFITUL ESTE SĂNĂTATE.💰
CASH FLOW ESTE IMUNITATE. 🤴
Sau, cum spunea un prieten de-al meu de peste Oceanul Pacific, un australian:
PROFIT IS THE NAME OF THE GAME. AND POSITIVE CASH FLOW IS THE WINNING STRATEGY. 😊
Boost your BIZIQ!
Cu prietenie,
Remus
PS: Pentru toți antreprenorii oferim consultanță gratuită (în valoare de 200€) pentru a discuta idei de creștere profitabilă a afacerii. Te invit să te programezi la o ședință de consultanță gratuită de 45 minute; click aici