
BIZIQ BOOSTER #32 : Trage gloanțe, apoi ghiulele
ARTICOL INSPIRAT DE JIM COLLINS
Trage gloanțe, apoi ghiulele este un concept dezvoltat în cartea Great by Choice.
În primul rând, tragi cu gloanțe (experimente cu costuri reduse, risc scăzut, distrageri puține) pentru a-ți da seama ce va funcționa. Îți calibrezi linia de vizibilitate prin trageri mici.
Apoi, odată ce ai validarea empirică, trage o ghiulea (concentrând resursele într-un pariu mare) pe linia de vizibilitate calibrată. Ghiulelele calibrate sunt corelate cu rezultate extraordinare; ghiulelele necalibrate sunt corelate cu dezastrul.
Capacitatea de a transforma mici idei dovedite (gloanțe) în succese uriașe (ghiulele) contează mai mult decât cantitatea de inovare pură.
Imaginează-ți că ești pe mare și o navă ostilă se îndreaptă spre tine. Ai o cantitate limitată de praf de pușcă. Îl iei pe tot și îl folosești pentru a trage o ghiulea mare. Ghiuleaua zboară deasupra oceanului... și ratează ținta, cu o abatere de 40 de grade. Te întorci la depozitul tău și descoperi că nu mai ai praf de pușcă. Mori.
Dar să presupunem că atunci când vezi nava apropiindu-se, iei un pic de praf de pușcă și tragi un glonț. Acesta ratează cu 40 de grade. Mai iei un glonț și tragi. Acesta ratează cu 30 de grade. Iei un al treilea glonț și tragi, ratând doar cu 10 grade. Următorul glonț lovește -ping! - carena navei care se apropie. Acum, iei tot praful de pușcă rămas și tragi o ghiulea mare de-a lungul aceleiași linii de vizibilitate, care scufundă nava inamică. Trăiești.
[ Jim Collins și echipa sa au făcut o comparație între companiile care au realizări 10x - le vom numi Companii 10x - ci cele au rezultate mediocre sau catastrofale - numite Companii de comparație ]
Atât Companiile 10X, cât și Companiile de comparație au tras cu ghiulele de tun.
Cu toate acestea, ultimele au avut tendința de a trage cu ghiulele înainte de a obține o calibrare de confirmare - validare empirică obținută prin experiența reală - și anume că ghiuleaua va atinge probabil ținta dorită.
Companiile 10X au tras cu ghiulele calibrate direct în țintă, în timp ce Companiile de comparație au tras cu ghiulelele necalibrate, care zburau în toate direcțiile.
Până în 2002, iPod-ul a rămas o mică parte din portofoliul general al Apple, reprezentând mai puțin de 3% din vânzările nete. Nici măcar nu merita o linie separată în declarațiile financiare ale Apple, nici o mențiune în primul paragraf al descrierii activității companiei. iPod-ul a fost un glonț foarte tare, dar totuși un glonț.
Apple avea o validare empirică în creștere. Oamenii iubeau iPod-ul; clienții iubeau iTunes pentru Mac; vânzările de iPod-uri mai mult decât s-au dublat într-un an; industria muzicală se confrunta cu provocări grave din cauza creșterii numărului de melodii descărcate ilegal; iar angajații Apple doreau o modalitate ușoară de a descărca muzică fără să fure.
Astfel, Apple a făcut pasul următor, lansând un magazin de muzică online și încheind o înțelegere cu industria muzicală pentru a oferi melodii individuale la 99 de cenți. Și acest lucru a avut succes, iar Apple a obținut mai multă validare empirică. Milioane de oameni ar prefera să cumpere muzică decât să o fure, dacă este ușor de accesat și la un preț corect; oamenii cereau iTunes pentru calculatoarele lor personale bazate pe Windows; iar Windows avea o bază instalată de peste un miliard de calculatoare personale.
În cele din urmă, cu toată această validare empirică, Apple a lansat marea ghiulea.
Povestea iPod-ului ilustrează un aspect crucial: un proiect mare și de succes poate părea, în retrospectivă, o descoperire creativă într-o singură etapă, când, de fapt, a apărut ca un proces iterativ în mai multe etape bazat mai mult pe validarea empirică decât pe geniul vizionar. Îmbinarea dintre disciplina fanatică și creativitatea empirică explică mai bine renașterea Apple decât o face inovația revoluționară în sine.
Același lucru este valabil și pentru Steve Jobs însuși. În 1985, când a fost alungat în jungla high-tech după ce a fost înlăturat din propria sa companie, Jobs nu a încetat niciodată să se dezvolte, să crească, să învețe, să se forțeze. Ar fi putut să își ia averea și să se retragă într-o viață confortabilă și irelevantă. În schimb, a lansat o nouă companie numită NeXT, a lucrat la un nou sistem de operare și s-a implicat în filme de animație la Pixar. În cei 12 ani petrecuți departe de Apple, Jobs s-a transformat dintr-un antreprenor creativ într-un constructor de companii disciplinat și creativ.
Jobs a știut întotdeauna cum să construiască produse extraordinare, dar a trebuit să învețe cum să construiască o companie extraordinară.
Succesul în afaceri, ca și în viață, este dat de răbdare, calm și calibrare. Dacă vrei să ai o afacere de succes, implementează pe rând sistemele care te ajută să ajungi treptat și incremental la țintele pe care ți le-ai propus.
Trage gloanțe, nu ghiulele.
Trage prima ghilea când alții cred că ai rămas fără gloanțe...
Boost your BIZIQ!
Cu prietenie,
Remus
PS: Pentru toți antreprenorii oferim consultanță gratuită (în valoare de 200€) pentru a discuta idei de creștere profitabilă a afacerii. Te invit să te programezi la o ședință de consultanță gratuită de 45 minute; click aici