BIZIQ BOOSTER #4 : Curiozitatea și frustrarea construiesc cele mai bune afaceri

February 06, 20255 min read

ARTICOL INSPIRAT DE RICHARD BRANSON

Curiozitatea și frustrarea sunt doi dintre cei mai buni prieteni ai tăi ca antreprenor. Așa ajungi acolo unde nimeni altcineva nu s-a gândit să ajungă înainte. Este cel mai bun mod de a perturba [ disrupt în limba engleză ] o piață stagnantă.

Dacă dorești să lansezi o [ nouă ] afacere, dar nu ești sigur de unde să începi, iată câteva sfaturi. Ia un pix și o hârtie (să ai întotdeauna la îndemână carnețelul - nu se știe niciodată când îți va veni următoarea idee grozavă), apoi răspunde la aceste două întrebări:

[ dacă nu ai pix și hârtie la îndemână, scrie pe telefon, în Notes ]

1. Ce îți place?

Fă o listă cu toate lucrurile care te pasionează sau care te interesează. Nu contează cât de variată este lista; un singur element de pe ea ar putea declanșa o idee care să se transforme într-o afacere. Acum, uită-te la lista ta și gândește-te la industriile pe care le abordează. Este vreuna dintre ele pregătită pentru inovare?

Gândește-te la companiile din aceste domenii ale căror produse și servicii îți plac. Majoritatea afacerilor consacrate au neajunsuri, iar clienții lor așteaptă să apară o alternativă mai bună. Fie că este vorba de afaceri locale mici sau de corporații globale gigant - dacă acestea au încetat să mai inoveze, ai o oportunitate. Sectoarele dominate de companii care au devenit prea confortabile și au încetat să mai pună clienții pe primul loc sunt deosebit de potrivite pentru perturbare / inovare.

De asemenea, analizează posibilitatea de a începe o afacere conexă. Multe afaceri de succes se nasc din alte businessuri deja lansate, făcând creația inițială și mai bună.

Așadar, în loc să te descurajezi atunci când descoperi că cineva acționează deja pe baza unei idei similare cu a ta, bucură-te că ai concurență. Alege exemple specifice de ceea ce crezi că acea afacere face în mod strălucit și încearcăă să afli de ce funcționează atât de bine. În mod esențial, căută domeniile în care nu reușesc și gândește-te cum ar putea afacera ta să îmbunătățească modul în care se fac lucrurile. Intră în contact cu alți antreprenori [ și potențiali clienți ] și pune multe întrebări. Vei fi surprins să afli cât de mulți oameni de afaceri de succes sunt dispuși să ofere sfaturi și îndrumări - toți au fost cândva antreprenori în devenire! De fapt, networkingul și mentoratul sunt două dintre cele mai puternice lucruri pe care le puteți face în primele zile.

2. Ce îți displace?

Apoi, gândește-te la lucrurile care te enervează, te încurcă sau te frustrează. Cum ai schimba aceste lucruri? Din nou, nu îți cenzura gândurile: doar scrie! Toate afacerile bune sunt construite din frustrare.

De fiecare dată când văd ceva care nu are sens, cum ar fi un serviciu de calitate proastă pe o linie aeriană sau mâncare proastă pe un vas de croazieră, încep să mă gândesc cum ar putea fi îmbunătățit. Multe dintre afacerile Virgin Group au pornit de la exasperarea unui angajat care a constatat că o altă companie nu reușea, într-un fel sau altul. De fapt, Virgin Voyages a fost construită de un grup de oameni care stăteau în jurul unei bucăți uriașe de hârtie și scriau tot ceea ce nu ne plăcea la croaziere și ce ar presupune o croazieră ideală.

În calitate de client, știi când o afacere nu livrează. Acum, ca antreprenor, ești în poziția de a construi o afacere care rezolvă aceste probleme. Compania construită în acest fel este susceptibilă să îmbunătățească viața oamenilor și să se impună pe piață.

Pașii următori:

Acum, uită-te la listele tale. Dacă o idee nu îți vine imediat în minte, acordă-i ceva timp. Acum gândești într-un mod curios și vei fi mai conștient de fricțiuni și frustrări în viitoarele întâlniri de afaceri.

Când îti vine ideea, este timpul să începi să o testezi. Trebuie să fii curajos și să îți găsești un apetit pentru risc. Chiar și cele mai bine puse la punct planuri nu duc la succes, așa că de multe ori este mai bine să îți lansezi produsul sau serviciul, astfel încât oamenii să îl poată încerca. Virgin StartUp mi-a spus că acest lucru se numește „Bootstrapping”! În timp ce ești în faza de testare și planificare, întoarce-te la toți oamenii care ți-au sugerat să devii antreprenor și cere-le detalii despre ceea ce ei consideră a fi punctele tale forte. Povestește-le despre ideile tale și cere-le un feedback sincer. Întotdeauna am discutat noile idei de afaceri cu prietenii și familia mea înainte de a le încredința avocaților și experților în investiții.

În cele din urmă, nu te teme să ceri sprijinul celor dragi și al experților [ sau/și al mentorilor ]. Cu ajutorul lor, sunt sigur că vei putea să lansezi o afacere nouă și îmbunatățită foarte curând.

[ Așa s-a născut platforma BIZIQ, am urmat aceste sfaturi pas cu pas ]

Boost your BIZIQ!
Cu prietenie,
Remus


PS: În BIZQ asemuim conducerea afacerii cu cea a unui avion de pasageri. De aceea programele pe care le oferim sunt împărțite în 3 clase:

  1. Economy Class : un grup mare de antreprenori pentru care facem prezentări săptămânal;

  2. Business Class : grupuri de 12-15 antreprenori cu care lucrăm timp de 1 an;

  3. Private Jet : întâlniri individuale de o perioadă de minimum 3 luni.

Pentru toți antreprenorii oferim consultanță gratuită (în valoare de 200€) pentru a discuta idei de creștere profitabilă a afacerii. Te invit să te programezi la o ședință de consultanță gratuită de 45 minute; click aici


Richard Branson este fondatorul Virgin Group. Virgin este una dintre cele mai irezistibile mărci din lume și s-a extins în multe sectoare diverse, de la călătorii la telecomunicații, de la sănătate la bănci și de la muzică la petrecerea timpului liber.

Richard Branson

Richard Branson este fondatorul Virgin Group. Virgin este una dintre cele mai irezistibile mărci din lume și s-a extins în multe sectoare diverse, de la călătorii la telecomunicații, de la sănătate la bănci și de la muzică la petrecerea timpului liber.

Back to Blog

Dă boost afacerii tale!

SUCCESUL TĂU, EXPERTIZA NOASTRĂ

© 2025 BIZIQ INTERNATIONAL - Toate drepturile rezervate

Termeni și condiții, Politica de confidentialitate și prelucrare a datelor

© 2025 BIZIQ INTERNATIONAL - Toate drepturile rezervate

Termeni și condiții, Politica de confidentialitate și prelucrare a datelor

contact@remusbalan.ro

0727 432 433

Bucuresti